OM TE

KATEGORISERING
Te kategoriseras i svart, oolong och grönt te som alla framställs av Camellia Sinensis (tebuskens latinska namn). Det är förädlingsprocessen som skiljer de olika sorterna åt, men faktorer som höjd över havet, jordmån, nederbörd samt soltimmar avgör också vilken karaktär teet får.

Tekoppar Follis Tea
Om te

SVARTA TEER. Torkas med varm luft och fermenteras ett antal timmar före bränning. Svart te är det mest populära teet i Sverige, gärna med någon fruktsmak.

OOLONG. genomgår en kortare fermenteringsprocess än svart te och är ett mellanting av svart och grönt te. Oolong kommer ifrån Taiwan där det är mycket populärt. Det är ett riktigt allround-te som passar mycket bra till mat.

GRÖNA TEER. Torkas med varm luft. Bränns direkt efter valsning/rullning vilket ger ett icke fementerat te. I kategorin ingår också vitt te som lufttorkar efter skörd och gult te som först upphettas och sedan lufttorkar/svalnar under tygduk.

ROOIBOS. Rooibos är inget te utan en koffeinfri örtdryck från Cedarbergen i Sydafrika. Både blad och kvistar från Rooibosbusken finmals till ”te”. Rooibos är afrikaans och betyder ”röd buske”. Ibland kallas det felaktigt för rött te.

Rooibos tillhör det vi i Sverige kallar för örtte (Dessa ”teer” innehåller inte teblad, och är därmed i regel är koffeinfria).  Det svenska namnet är därför missvisande, och gör att många tror att örtte är ett te. Internationellt kallas örtte ”infusion” eller ”herbals”. Andra klassiska örtteer är pepparmint som består av blad från pepparmynta eller grönmynta samt kamomill som består av kamomillblommor.

Örtte är perfekt som kvällste om du är känslig för koffein.

FÖRVARING AV TE
Alla produkter i vårt sortiment är kuverterade. Te tål inte ljus och starka dofter. Det drar åt sig fukt och lukt och förstörs av ljus. Att förvara te i glasburk är således inget lyckat val, även om det ser snyggt ut. Dessutom har kuvertet en hygienisk funktion vid serveringar där många  ska välja sitt te.

Svart te med smak av Svarta vinbär.

TE OCH KOFFEIN
Te innehåller koffein men generellt inte lika mycket som kaffe. Mängden koffein varierar i både te och kaffe av en mängd olika anledningar som bryggning, framställningsmetod, te- eller kaffesort. Generellt så innehåller en standardkopp te 15-60 mg koffein medan en standardkopp kaffe innehåller 60-150 mg koffein.

I de flesta tesorter som idag finns att köpa extraheras koffeinet snabbt. Ungefär 80% av koffeinet extraheras under den första minuten som teet bryggs. Inom tre minuter har 90% av koffeinet extraherats. Så ett te du brygger länge innehåller bara lite mer koffein. Dock så finns det en risk att det blir beskt.

Alla Follis teer har instruktioner till hur du bäst brygger din kopp te.

Om du är känslig för koffein men ändå vill dricka en kopp på kvällen, välj då exempelvis Rooibos, ett perfekt gott kvällste eftersom det inte innehåller koffein.

 

Ekologiskt och Fairtrade-märkt te